понеділок, 6 лютого 2023 р.

Пам'ятка для батьків "П'ять кроків до турботи про психічне здоров'я дітей"

Світ кожної дитини є неповторним і особливим, і ми, дорослі, докладаємо всіх зусиль, аби вони мали благополучне життя. Ми вчимося вирішувати питання, пов’язані з фізичним здоров’ям: відрізняємо симптоми, моніторимо зміни, звертаємося по рекомендовану допомогу. Але чи готові ми, коли постають проблеми психічного здоров’я? Говорити про важливість психічного здоров’я вкрай необхідно: так само як ми дбаємо про наш фізичний стан, розвиваємо наш тілесний імунітет, нам важливо турбуватися і про психічне здоров’я, аби навчитись долати труднощі психологічного характеру, покращувати психологічне благополуччя наших рідних, а, особливо – дітей.

Усвідомити важливість та цінність психічного здоров’я, зрозуміти його спектральність, дізнатися, як саме діяти в різних ситуаціях – це кроки, які кожен з нас може робити вже зараз!

КРОК 1. Будьте обізнаними та вчасно звертайтесь до фахівця у сфері психічного здоров’я

У сучасному світі вже багато відомо про різні виклики і труднощі у сфері психічного здоров’я дітей. Попри це, лише у 20% дітей та молоді ці труднощі виявляються вчасно. Так само, як ми знаємо симптоми фізичних недуг (ми слідкуємо за рівнем температури тіла, за частотою серцебиття і т.д.), важливо усвідомити – настав час батькам більше знати про ознаки психічного здоров’я та симптоми, які можуть свідчити про труднощі дитини у цій сфері. Нас може переслідувати страх та упередження, адже проблеми в царині психічного здоров’я можуть сприйматися як вирок, «ярлик» на цілу сім’ю. Такі переживання є нормальними, однак важливо пам’ятати, що так само як алергія чи опіки не викликають у сучасної людини упередження щодо того, хто страждає на ці захворювання, так і проблеми у сфері психічного здоров’я дітей не є сферою непізнаного та невідомого – на сьогодні існує багато ефективних та доказових стратегій допомоги, які можуть значно полегшити життя дитини. І саме це має бути головною мотивацією батьків.

Важливо пам’ятати, що діагноз фахівець ставить не для того, щоб ваша дитина отримала «ярлик», а для того, аби ви разом розуміли суть проблеми – знали, чого потребує ваша дитина, яким «маршрутом» іти в напрямку допомоги та розвитку дитини, як найкраще підтримувати її в різних середовищах.

КРОК 2. Впроваджуйте ефективну допомогу
Виявлення труднощів у сфері психічного здоров’я є лише початком шляху. Важливо, аби батьки володіли інформацією про те, які існують доказові та рекомендовані методи допомоги. Дитячий фахівець у сфері психічного здоров’я поінформує вас про ефективні методи та запропонує індивідуальну програму, яка базується на результатах проведеного з вами і вашою дитиною обстеження та сучасних доказових протоколах втручань, а також зможе забезпечити повноцінний розвиток вашої дитини. Звичайно, у сучасному світі є різні погляди на те, що вважати доказовою програмою, відтак є чимало наукових і ненаукових методів допомоги.

Програми, рекомендації та методи, які пройшли ретельні науково обґрунтовані перевірки, визнані світовою фаховою спільнотою та включені в сучасні протоколи допомоги, варті того, аби їх вважати доказовими та вартими довіри.

КРОК 3. Будьте частиною команди
Вашу дитину будуть супроводжувати різні спеціалісти упродовж її життя: сімейний лікар або педіатр, вихователь або вчитель, дитячий психолог та психіатр тощо. Деякі труднощі у сфері психічного здоров’я вашої дитини будуть супроводжувати її триваліший період життя, інші виклики будуть мати епізодичний характер. В будь-якому разі, особливо, якщо ваша дитина потребує комплексної допомоги, вам необхідно стати частиною команди, яка буде супроводжувати дитину у різних середовищах.

Що це означає для батьків? По-перше, вам важливо налагодити співпрацю між різними спеціалістами: підтримуйте створення команди різних спеціалістів, налагоджуйте комунікацію між ними. По-друге, узгоджуйте цілі, які відповідають рекомендованій програмі допомоги; сприяйте її впровадженню у різних середовищах. По-третє, відслідковуйте динаміку розвитку вашої дитини, діліться досвідом, який може допомогти їй, заохочуйте різносторонній розвиток дитини.

Пам’ятайте, що впровадження змін та підтримка розвитку дитини часто передбачає комплексний підхід, тож будьте частиною команди!

КРОК 4. Підтримуйте повноцінний розвиток дитини

Коли батьки стикаються з викликами у сфері психічного здоров’я своєї дитини, часто всі зусилля переносяться на те, аби швидше позбутись цієї ситуації, «повернутись» до нормального попереднього життя. І це дуже виправдано і зрозуміло, адже батьки не хочуть, аби дитина страждала.

Реалізовувати програму допомоги, беззаперечно, є вкрай важливо, однак варто не забувати на цьому шляху про найважливіші речі, про те, що за проблемою стоїть сама дитина – її потреби, бажання і мрії, які можуть і не бути пов’язані з теперішніми труднощами.

КРОК 5. Турбуйтеся про себе

Батьківство є особливим покликанням, яке потребує від нас великої мудрості. Ми зростаємо у своїх уміннях разом із дітьми, бо розуміємо, що в кожному віці є свої виклики, і нам необхідно розвивати все нові й нові навички. На шляху батьківства дуже важливо не забувати про свої потреби, особливо тоді, коли наші діти потребують ще більшої підтримки та супроводу. Розвивайте свої ресурси, шукайте можливості, аби поновлювати свою енергію. Старайтеся приділяти час своїм мріям та планам, бо коли ви можете вповні реалізувати себе, коли ви щасливі, то з вами щаслива і ваша сім’я.

Пам’ятайте про потреби всіх членів сім’ї.

Особливої уваги потребують подружні стосунки: залишати окремий час на стосунки між подружжям, плекати подружні традиції, мати мужність справлятися із труднощами, підтримувати та надихати одне одного – все це допоможе вам турбуватись про подружжя.

Разом ви допоможете вашим дітям мати щасливе майбутнє!

Немає коментарів:

Дописати коментар